19 Temmuz 2010 Pazartesi

yes mi no mu?! referandum'a giriş derslerine hoşgeldiniz.

Efendim son günlerde uyguladığım haber izlememe politikası beni bir yere kadar götürdü,etrafımdaki insanlar referandum diye söylenirken kayıtsız kalamadım.Stratejileriyle içimizi çıkaran güzide politikacılarımız şimdi de ülkenin belirli yerlerinde "Evet" ya da "Hayır" propagandaları başlatmışlar.Bunların hepsi yaklaşan referandumda halkın oyunu çekmek için.Peki kaç gündür kafamda dönüp dolanan ama hiçbir platformdan düzgün bir cevabını alamadığım asıl soruya geleyim ben;biz hangi yasa tasarısının geçmesi için referandumda oy kullanacağız?Yani neye oy veriyoruz ve bunu ülkenin yüzde kaçı tam olarak biliyor?
Bu yasa değişikliğinin asıl amacı darbe anayasasının hükmünü kırmak ve 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren askeri kadronun yargılanmasının yolunu açmakmış,Evet propagandası yapan kesimin halkı zayıf noktasından yakalamak için belirlediği motto bu.
Hayır diyen kesimin ise savunduğu nokta bu anayasa değişikliğinin gözboyama kampanyasından başka birşey olmadığı,askere yargı yolunun açılması dışında diğer bütün anayasal değişikliklerin samimiyetsiz olduğu yönünde.
Şahsen,bu yazıyı yazmadan önce referanduma gidecek olan paketin maddeleri neler acaba diye sıradan arama motorlarında küçük bir araştırma yaptım.Artık 12 Eylül günü sağ olur da oy kullanırsam,neye oy vereceğimi biliyorum.
Buradan kimseye bu değişikliğe evet ya da hayır demelisiniz diye bir dayatma politikası güdemem.Fakat söyleyebileceğim tek şey,bir araştırın.Neyi oylayacağınızı bilin ve sağlıklı bir çıkarsama yapın.Çünkü uzun zamandan beri ilk defa milletçe kendi yolumuzu çizmeye bu kadar yakınız.Nerden geldiğimizi unutmadan,bu ülkede bu kimlikle yaşamamız için yapılan fedakarlıkları gözardı etmeden vereceğimiz karar,bizi biçimlendirecektir.

2 yorum:

  1. Referandumda oynacak yasaları bende okumaya çalıştım ama fazlasıyla hukike bir dil olduğu için anlayamıyorum daha anlaşılır bir şekilde açıklayan bir site buldun mu tarafsız olarak okuyabileceğimiz yoksa bu hukuk dilinde debelenmemiz mi gerekiyor

    YanıtlaSil
  2. dur ben buldum sana link atayım direk

    http://www.birincikuvvet.com/guncel_/220102-Referandumda_bu_maddeleri_oylayacagiz.html

    bunu google'da gezinirken buldum,yani en açıklayıcı böyle anlatıyor.diğerleri aynen dediğin gibi çok hukuki terimler içeriyor,onları ben de çözemedim

    YanıtlaSil

atış serbest!